TGRT Haber Kanalında konuk olduğum ” Yenigün ” programında, parazitler solucanlar hakkında merak ettiğiniz her şeyi tartıştık.
Bağırsak Paraziti Sınıflandırılabilir mi?
Kesinlikle sınıflandırabiliriz ve bağırsak paraziti belirtileri çok farklı. Aslında küçük canlılardır, ama diğer mikroplardan biraz farklı, büyük bir kısmı bunların, mikroskobik canlılar değildir. Evet hayatlarının bir evresinde mikroskobik aşamaları da vardır, küçük yumurtalar ve daha sonra larvalar şeklinde. Ama diğer evreleri kurtçuk şeklinde, bazen küçücük birkaç milimetrelik, kıl gibi ince bir kıl kurduyken, bazen de erişkini işte 1 metreyi bulup, bütün sindirim sistemini dolduracak bir Ascarise kadar varan çok geniş bir yelpaze bu. Aslında mikroskobik boyutlarda olmayan halk arasında solucan diye ifade ettiğimiz canlılar, çok ciddi hastalık genellikle yapmazlar, ama yaşam kalitesini ciddi anlamda etkilerler. İştahsızlık, gelişme geriliği, kilo alamama gibi belirtilerle ortaya çıkar. Dünyanın birçok yerinde, özellikle de gelişmekte olan ülkelerde ciddi bir sağlık sorunudur.
Ülkemizde çok geniş bir mozaik var. İstanbul’un bazı bölgeleri Avrupa ülkeleri gibi bir sağlık standartlarına sahipken. İstanbul’un kırsal kesimlerinde ya da Güney Doğu gibi bölgelerimizde yine gelişmemiş ülkelerdeki gibi daha sık parazit görüyoruz.
Bağırsak Paraziti : Parazit enfeksiyonlarının sebebi nedir?
Dışarıdan bulaşır, genel olarak hijyen kurallarının uyulmadığı ortamlarda daha sık görüyoruz. Çevre koşulları, beslenme koşulları, yaşam koşullarının hepsi bu parazitlerin bulaşmasına sebep oluyor.
Tırnakların kısa kesilmemesi de bir etken oluyor. Çocuklar ellerini çok sık ağızlarına götürürler ve birçok yere elleriyle dokunurlar. Eğer tırnakları kısa keslmezsek, toprakla oynandıysa, rahatlıkla o parazitlerin yumurtaları tırnak içine yerleşiyor. Ve bunların yine el-ağız-dışkı üçlemesi ile ki buna tıpta Feko-oral yol deriz. Bu yolla bulaşırlar. Önce yumurta olarak ağızdan alırız. Daha sonra yaşam döngüsü ne şekilde ise, vücutta belli aşamalardan geçer. Son olarak da kurtçuk haline gelir. Özellikle çocukların okul, yuva gibi kalabalık bulundukları ortamlarda kapı kolu, musluklar veya birlikte yemek yenen yemekhaneler, oyuncaklar, oyun alanlarının uygun hijyen şartlarda temizlenmemesi sonucu olur .
Özellikle Tenya grubu çiğ et ve et ürünlerinin yenmesi ile bulaşır. Yine Amipli Dizanteri sebzelerin, meyvelerin çok iyi yıkanmaması ile bulaşır. Su kaynaklarımız yeterince temiz değilse yine bulaşması mümkün.
Bağırsak paraziti belirtileri
Şimdi size sayacaklarımın hiçbiri hiçbiri bağırsak paraziti belirtileri için spesifik değil. Bu belirtiler varsa parazit kesinlikle var, bu belirtiler yoksa parazit kesinlikle yok demek mümkün değil. Böyle bir yanlış algı yaratmak istemiyorum seyircilerimizde, birçok belirti var. Karın ağrısı, iştahsızlık, gelişme geriliği görüyoruz. Burunda kaşıntı, kıl kurdu gibi bir parazit varsa makatta çok şiddetli kaşıntı görüyoruz. Bazı parazitlerin yaşam döngüsü akciğerde oluyor. Akciğerde kilitler, çok ciddi alerjiler ortaya çıkarıyor. Bu sebeple Ürtiker, deri döküntüsü gibi bulgular olabilir. Hatta akciğer evresinde ise bir alerjik reaksiyon ile astım krizi olarak da karşımıza çıkabilir.
Genelde iştahsızlık var, ama paradoks olarak, bazen aşırı yediği halde kilo alamayan insanlarda da parazit görüyoruz. Çünkü parazit kişinin gıdasını paylaşıyor. Tekrarlayan ishaller, dışkı kıvamında sürekli değişiklik. Bir yumuşuyor sonra katılaşıyor. Sabahları karın ağrısı şeklinde, sabah bulantıları gibi saymakla bitmeyen birçok belirti olabilir aslında. Ekinokok dediğimiz bir parazit, aslında köpek parazitidir bu. Çok uzun soluklu bir hastalık, zaman içinde kist hidatik dediğimiz bir hastalık yapıyor. Özellikle karaciğer ve dalakta olan bir hastalık bu. Hatta nadiren ekinokoklar ile beyinde bile kist görüyoruz.
Uzm. Dr. Anıl Yeşildal
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
#beylikdüzüçocukdoktoru
#avcılarçocukdoktoru
#bahçeşehirçocukdoktoru
#büyükçekmeceçocukdoktoru