ileMerhaba sevgili ebeveynler, yaz aylarının gelmesiyle beraber sıkça karşılaştığımız sağlık sorunlarından biri de yaz ishali. Tabii ki, Coronavirüs salgını nedeniyle çocuklarımızın bir araya gelme sıklığı azalmış olsa da, yaz aylarında hala ishal vakalarıyla karşılaşabiliyoruz.
- İshal durumunda nasıl bir yaklaşım izlemeliyiz?
- Antibiyotik kullanımı konusunda dikkatli olmalıyız
- Destek tedavisinin içeriği nedir? ….bu videoyu sizler için hazırladım.
Not: Buradaki içerik izlediğiniz videoya ait metindir.
Merhaba sevgili ebeveynler. Bugünkü konumuz ishal, özellikle yaz aylarında sıkça karşılaştığımız bir sağlık sorunu. Koronavirüs salgını nedeniyle çocuklar okula gitmedi ve sosyal temas azaldı. Bunun sonucunda üst solunum yolu enfeksiyonları, alt solunum yolu enfeksiyonları çok azaldı. Kulak ve boğaz enfeksiyonlarını neredeyse hiç görmüyoruz. Gelen hastaların çoğunluğunu sağlıklı çocuklar ve aşılamalarını yaptırmak için gelen aileler oluşturuyor. Bu yıl ise yaz ishali daha baskın bir sorun olarak öne çıkıyor.
Yazın solunum yolu enfeksiyonları azalırken ishaller artıyor
Yaz aylarında solunum yolu enfeksiyonlar sık değil, bunu yerine ishaller daha baskın bir durum olarak karşımıza çıkıyor. Ancak son zamanlarda İshallerde ciddi bir artış görüyoruz. İshal vakalarına yaklaşımımız oldukça önemli. İshallerin büyük bir kısmı, %90-95’i virüslerden kaynaklanıyor. Bu nedenle, ishal olan bir çocuğa gereksiz antibiyotik vermek, çoğu zaman hastalığın daha da kötüleşmesine ve ishalin şiddetlenmesine neden olabiliyor.
Antibiyotikler ile ishal daha da kötüleşiyor
Antibiyotikler ile genellikle İshal artıyor ve “Antibiyotik İshali” olarak adlandırdığımız bir durum mevcuttur. İshal vakalarında, özellikle yoğun ishal durumlarında, çeşitli virüsleri tespit etmek için dışkı tahlili yapmak, dışkıda lökosit ve kan eritrosit varlığını kontrol etmek önemli. Ancak dışkıda lökosit bulunması her zaman bakteriyel ishal anlamına gelmez. Çünkü viral ishal vakalarında da bu durum görülebilir. Bu noktada hastanın klinik belirtileri, ateş durumu, İshal sıklığı, süresi ve dışkı kültür sonuçları göz önünde bulundurularak antibiyotik kullanımından kaçınılmalıdır.
İshalde sıvı kaybın önlenmesi ana hedefimiz olmalı
İshal tedavisinde sıvı takviyesi büyük önem taşır. Dengeli elektrolit solüsyonları verilerek çocuğun sıvı kaybı önlenmelidir. Çocuk sıvıları tüketmekte isteksiz ise, her ishal sonrasında çocuğun sıvı kaybı kilo başına yaklaşık 10 ml gibidir. Su, ayran, meyve suyu gibi farklı özellikte sıvılar dönüşümlü olarak verilebilir.
Ağızdan sıvı alımı mümkün olmayan, özellikle kusmanın da eşlik ettiği durumlarda ise hasta ya i.v sıvı takılabilir, yani serum verilebilir. sıvı alımının sağlanması gerekebilir. Özellikle yoğun ishal ve sıvı kayıplarında hastanede yatarak tedavi gerekebilir. Rotavirüs aşısı yapılmamış çocuklarda ise, rotavirüs İshali olup olmadığının değerlendirilmesi önemlidir.
İshal tedavisinde probiyotiklerin etkisi yadsınamaz
İshal tedavisinde probiyotikler büyük bir rol oynar. Antibiyotikler genellikle gerekli değildir. Ayrıca, bağırsağın geçirgenliğini düzenleyen, mukozanın iyileşmesine yardımcı olan bazı takviyeler de var.
Sağlıklı günler dilerim.
Uzm. Dr. Anıl Yeşildal
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
#beylikdüzüçocukdoktoru
#avcılarçocukdoktoru
#bahçeşehirçocukdoktoru
#büyükçekmeceçocukdoktoru