Bugün TV Kanalında konuk olduğum ” Haber 11 ” programında prematüre yani erken doğan bebeklerdeki grip tehlikesini konuştuk.
Programdan bazı kesitler
Prematüre Bebeklerde RSV Daha Tehlikeli
Erken doğan bebekler, gribe karşı 4 kat daha korumasız. Araştırma Oxford Üniversitesi’nden; griple bağlantılı komplikasyonları en çok prematüre bebeklerde görüyoruz. Risk ise 2 yaşına kadar devam ediyor. Peki erken doğan bebekler gripten nasıl korunacak işte detaylar…
Aslında burada grip derken sadece İnfluenzayı kastetmiyorum. Halk dilinde soğuk algınlıklarının hepsine, genel olarak grip deme alışkanlığı var. Normal zamanında doğan bir bebekte basit bir nezle yapan bir virüs düşünün. Prematüre gibi bağışıklık sistemi zayıf olan bebeklerde çok daha ağır enfeksiyona sebep oluyor. Yani akciğerleri olgunlaşmadığı için, bronş düz kasları daha gevşek. Oradaki kıkırdak yapılar daha gevşek olduğu için hava yollarında direnç daha fazla oluyor. Bu yüzden basit bir viral enfeksiyon kolaylıkla akciğerlere aşağı iniyor. Ve bronşiolit dediğimiz, bu hırıltılı solunum sıkıntılı tabloya yol açıyor…
Prematüre bebeklerde RSV Virüsüne dikkat !!
Erken doğan bebeklerde 36 haftanın, hatta 32 haftanın altında en büyük belalarımızdan bir tanesi RSV virüsü, bunun açılımı Respiratory Sinsisyal Virüs. Bu virüs bazen çok ağır bronşiolit tablosuna sebep oluyor.
Grip prematüre, yani erken doğan bebekler için büyük tehlike. Çünkü erken doğan bebeklerde komplikasyonları 4 kat daha fazla görüyoruz. Araştırmayı yapan İngiliz Oxford Üniversitesi; 14.086 prematüre bebek incelendi, özellikle gebeliğin 36 .haftasından önce doğanların gripten daha çok etkilendiği ortaya çıktı.
Bu solunum sıkıntısı sonucu bazen solunum cihazına bağlanması gerekiyor ve bazen bu tür tedavilerin kendine ait komplikasyonları da oluyor.
Peki bu bebekleri korumak için neler yapıyoruz?
Özellikle bu tür bebeklere, tabii 6 aydan sonra grip aşısı, influenza aşısı öneriyoruz. 32 haftanın hele de 30 haftanın altında bu bahsettiğimiz RSV virüsü için özel bir aşımız var. Özellikle yaz sonu, sonbahar başı gibi doğan bu bebeklere 6 ay boyunca ayda bir kez özel bir RSV antikor iğnesi yapıyoruz. İğne 30 haftanın altında erken doğan bebekler için devlet tarafından da ödenmekte. Bunun dışında 6 aydan önce korumak için o evde yaşayan herkesin grip aşısı olmasında fayda var. Tabii korumada anne sütü en önemli faktörlerden bir tanesi.
Çocuk doktorlarına göre bu tür sorunlar 2 yaşından sonra azalmaya başlıyor. Çünkü akciğerler ancak bu yaşta belli bir olgunluğa erişiyor.
Uzm. Dr. Anıl Yeşildal
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
#beylikdüzüçocukdoktoru
#avcılarçocukdoktoru
#bahçeşehirçocukdoktoru
#büyükçekmeceçocukdoktoru