ğinne Sütüm Yeterli mi? Yeni doğan bebek sahibi kadınların en büyük kaygılarından biri, “Anne Sütüm Yeterli mi” sorusudur. Yeni annelerin hepsinin ortak endişesi ise, “Acaba sütüm yeterli mi? Bebeğim doyuyor mu?”
Lütfen etraftan duyduğunuz olumsuz söylemlere kulak asmayın. Önemli olan, bebeğinizin size verdiği sinyalleri doğru bilgiyle değerlendirmektir.
- Bebekler neden ağlar?
- Bebeğinize “Dünyaya gelmek ister misin?” diye sordunuz mu? 😃
- Bebeğinizin ağlaması her zaman aç olduğunu mu gösterir?
- Sütümün yeterli olduğunu nasıl anlayabilirim?
Tüm bu sorularınıza cevap bulabileceğiniz bu videoyu kaçırmayın. Videonun tamamını izlediğinizde kesinlikle çok rahatlayacaksınız. Gerçek şu ki, yeni doğan bebeklerin %99’unda süt yetersizliği sorunu aslında yok. Sadece eksik bilgi ve şehir efsaneleri yüzünden, bebeğimizin bize ilettiği sinyalleri yanlış yorumlayabiliyor ve hatalı tepkiler verebiliyoruz.
Not: Buradaki içeriği, izlediğiniz videomdan alıntı yaparak oluşturdum
Selam herkese! Gündemimiz bugün, anne sütünün yeterli olup olmadığı konusu. Yeni doğmuş bebeklere sahip annelerin en büyük kaygılarından biri, sütlerinin bebeğe yetip yetmediği meselesi. Aslında bu durumu anlamak oldukça basit. Ne yazık ki, bebek sürekli ağlıyor ve emmek istiyorsa hemen aç olduğunu ve sütün yetmediğini düşünürüz. Halbuki bu pek çok kez doğru değil. Ve bu yanlış düşünce, maalesef anne sütünün henüz gelmeden, ilk haftalarda bile azalmasına ve kısa sürede kesilmesine sebep olabiliyor. Bu nedenle, bu konuda daha sağlıklı bir perspektifle hareket etmek önemlidir.
Bebeklerin Ağlama Sebepleri
Öncelikle, bebekler neden ağlar? En temel neden, doğdukları için ağlamalarıdır. Doğdukları anda bebekler, sanki suyun içinden çıkmış bir balığa dönerler ve yeni dünyaya uyum sağlamakta zorlanırlar. Tek istekleri biraz sıcak ilgi, yakın temas, yani kucak. Bu şekilde kendilerini annelerinin rahminde gibi hissederler. İçerideki gibi annelerinin nefes alıp verdiğini ve kalp atışını duyarlar, tıpkı anne karnındayken olduğu gibi. Onları omzunuza veya göğsünüze koyduğunuzda, bu sıcaklığı hissederler ve huzur bulurlar.
Anne Sütüm Yeterli mi? Nasıl Anlaşılır?
Bir annenin sütünün yeterli olduğunun en önemli göstergelerinden biri, bebeğin günde 5-6 defa ıslak bez yapmasıdır. Büyük tuvalet (kaka) sayısı pek mühim değil, zira kaka sayısı beslenmeyle doğrudan ilişkili değildir. Bazen günde 5-6 kez, bazen üç günde bir veya beş günde bir kaka yapabilir. Ancak sütün yeterliliğini nesnel bir kriterle değerlendirmek gerekirse, bebek günlük 5-6 kez çiş yapmalıdır.
Bebeğin kilosu da önemli bir büyüme göstergesi. Bebeğin kilo alımı, doğum sonrası ayına, boyuna ve büyüme potansiyeline göre değişkenlik gösterebilir. Bazı bebekler için, aylık 400-450 gram, yani haftada 100 gram kilo almak yeterli olabilir. Bazı bebeklerse haftada 250-300 gram gibi daha yüksek miktarlarda kilo alabilirler. Eğer büyüme eğrisinde bebeğinizin boy ve kilo gelişimi uyumluysa, sütünüzün yeterli olduğundan emin olabilirsiniz.
Bebek Her Zaman Aylık 1 kg Almayabilir
Her bebeğin aylık bir kilo almak zorunda olmadığını unutmayın. Özellikle 3 aydan sonra büyüme hızı yavaşlar. Ortalama olarak, aylık 1 kg alsa bile bebekler, zamanla 600-700 gram gibi daha düşük miktarlar almaya başlayabilirler. 6 aydan sonra bu miktar 400-500 grama düşebilir, hatta daha sonra aylık 300 grama ve hatta 150-200 grama kadar azalabilir.
Bebeğim Hem Anne Sütü Hem de Mama Alıyor: Beslenme Dengesi Nasıl? Annem Sütüm Yeterli mi?
Bazı durumlarda, bebeğin ihtiyacı olan anne sütü yetmeyebilir. Bebeğim ne kadar anne sütü alıyor ve ne kadar mama alıyor? Bu hesaplamayı yapmanı karmaşık olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak pratik bir hesaplama yöntemi kullanarak bunu kolayca yapabiliriz. Hastalarımda sıklıkla uyguladığım bir yöntemdir bu.
Bir bebeğin ortalama olarak ihtiyaç duyduğu sıvı miktarı, kilosu başına 100-150 ml arasında değişir. Bu hesaplamada ortalama olarak 150 ml kabul edelim; fakat bazı iştahlı bebeklerde bu miktar 180-200 ml bile olabiliyor. Diyelim ki ortalama olarak 150 ml kabul ettik. Eğer 5 kiloluk bir bebeği ele alırsak, bu bebeğin günlük sıvı ihtiyacını hesaplamak için 150 ml ile 5’i çarparız ve yaklaşık 550 ml gibi bir sonuca ulaşırız. Diyelim ki bu bebek, günlük üç öğünde 60 ml mama alıyor. Toplamda 180 ml olur. Bebeğin günlük ihtiyacından (550 ml) 180 ml çıkardığınızda, yani 550 ml’yi yuvarlak 580 kabul edersek, bu bebek aslında günlük olarak yaklaşık 400 ml anne sütü alıyor demektir. Bu miktar göz ardı edilemez.
Not: Oranlar ve hesaplamalar yaklaşık değerlerdir, her bebeğin beslenme ihtiyacı farklıdır. Her zaman, beslenme konusunda uzman bir sağlık profesyoneli ile iletişim kurmanızı öneririz.
Negatif Söylemlere Kulak Asmayın
Lütfen, anne sütünüzü koruma konusunda kararlı olun ve bebeğinizin ağlamasıyla hemen sütünüzün yetmediğini düşünmeyin. Dışarıdan sürekli olarak birileri size böyle olumsuz bilgiler verebilir. “Bak kızım, çok fazla ağlıyor, sürekli acıkıyor, sütün yetmiyor” gibi söylemlerle karşılaşabilirsiniz. Ancak, bu tür sözlere inanmayın.
Tüm bu bilgileri dikkate alın, bebeğinizin kilo kontrollerini düzenli olarak doktorunuzla yapın, sık sık emzirin, bol bol sıvı alın. Bebeğinizi sık sık emzirdiğinizde, sütünüzün yeterli olduğunu göreceksiniz. Hepinize sağlıklı günler diliyorum.
Uzm. Dr. Anıl Yeşildal
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
#bebekdoktoru
#beylikdüzüçocukdoktoru
#avcılarçocukdoktoru
#bahçeşehirçocukdoktoru
#büyükçekmeceçocukdoktoru