Not: Buradaki içerik izlediğiniz videoya ait metindir.
Diş Çıkarma Dönemi Hastalıklarla Karışabiliyor
Diş çıkarma dönemi hastalıklarla karışabiliyor. Yeni bebek sahibi olan anne ve babalar için en sıkıntılı konulardan birisi de, özellikle 6-7 aydan itibaren başlayan diş çıkarma dönemi. Bu dönemde bebekler, diş çıkarırken bazen hasta gibi görünürler. Bu durum, birçok anne babayı endişelendirir. Bebeklerin diş çıkarma dönemi bazen huzursuzluk, iştah azalması gibi belirtilerle ortaya çıkıyor. Ayrıca, hafif ve 38.5 dereceyi geçmeyen, çok sık yükselmeyen ateş çoğu zaman oluyor. Ve bu durum birkaç gün sürebilir. Özellikle azı dişleri ve köpek dişleri gibi büyük dişlerin çıkması sırasında, bebekler huzursuz oluyorlar. Bu dönemde bebeğinizin rahatlaması için bazı tavsiyelerde bulunmak istiyorum
Çok mecbur kalırsanız ağrı kesici ilaçlar yardımcı olur
Özellikle bebeklerin geceleri huzursuz olduğu ve uyumakta zorlandığı durumlarda, çaresiz kaldığınızda ağrı kesici ilaçlardan yardım almalısınız. Özellikle diş çıkarma dönemindeki bebekler, bu durumu sıkça yaşıyor. Eğer bebek geceleri sık sık huzursuzluk yaşıyorsa ve uykuya dalamıyorsa, haftada birkaç kez ağrı kesici veya ateş düşürücü fitil veya şurupları kullanmak faydalı olur.
20 yıllık tecrübemle söyleyebilirim ki, özellikle 6 aydan sonra, İbuprofen grubu ağrı kesicilerin diş sıkıntılarına karşı daha Parasetamole göre etkili olduğunu düşünüyorum. Ancak herhangi bir ilaç kullanmadan önce bebek sağlığı uzmanının önerilerini almanız önemlidir.
Diş jelleri ve granülleri
Diş çıkarma sürecinde diş etlerindeki kaşıntıyı azaltmak amacıyla bazı diş jelleri veya küçük granüller kullanabilirsiniz. Bu ürünlerin çoğunluğu bitkisel içeriklere sahiptir. Bu nedenle mümkünse bitkisel olanları tercih etmek iyi bir seçenektir. Bazı ürünlerin içeriğinde lokal anestezik etkili maddeler de bulunuyor. Ancak bu ürünleri lokal olarak ve düşük miktarda kullanıyoruz. Bu nedenle için bebeğinize ciddi zarar verme ihtimali düşüktür.
Doğal ve zararsız evde yapabileceğiniz bir diş kaşıyıcı
8 ayın üzerindeki bebekler için sert sebzeler (örneğin havuç veya pırasa gibi) diş kaşıntısını hafifletmeye yardımcı oluyor. Diş kaşıyıcı oyuncaklar veya buzdolabında dondurarak kullanabileceğiniz içi sıvı dolu plastik diş kaşıyıcılar da mevcuttur. Ancak, bu tür ürünleri çok sert ve güçlü bir şekilde kullanmaktan kaçınmalısınız. Çünkü bunların bebeklerin diş etlerine zarar verme ihtimali var.. Bunu önlemek için çok pratik bir yöntemden bahsedeceğim size…
Küçük bir havluyu suyla ıslatıp sıkı bir düğüm atarak dondurucuda dondurabilirsiniz. Soğuğun etkisiyle bebeğin diş etlerindeki kaşıntıyı hafifletir. Bu yöntemin hem soğuğun doğal anestezik etkisinden faydalanması, hem de havlunun liflerinin diş etlerini rahatça masajlaması sayesinde etkili olduğunu görüyoruz. Aynı zamanda havlu plastik kadar sertleşmediği ve travmalara yol açmadığı için bebekler için daha güvenli bir seçenek.
Ancak, tüm bu yöntemleri kullanırken dikkatli olmak ve bebeğinizin reaksiyonlarını yakından gözlemlemek önemlidir. Her bebek farklıdır , bu nedenle herhangi bir rahatsızlık veya olumsuz reaksiyon gördüğünüzde doktorunuza danışmanız önemlidir.
Sağlıklı günler diliyorum
Uzm. Dr. Anıl Yeşildal
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
#beylikdüzüçocukdoktoru
#avcılarçocukdoktoru
#bahçeşehirçocukdoktoru
#büyükçekmeceçocukdoktoru