n
A Haber kanalında konuk olduğum ” Yenigün ” programında bahar alerjisi belirtileri, tedavi ve çözüm önerileri hakkında konuştuk. Alerjik rinit veya bahar alerjisini halk arasında daha çok zaman nezlesi olarak da biliyoruz. Aslında burada da biraz da kavram kargaşası var. Çünkü bazı hastalarda ev tozu ve küf mantarları ile de belirtileri bütün sene görüyoruz.
Programdan bazı kesitler
Malum yaz gelmek üzere havaları ısındı diye seviniyoruz. Ama sizin de belirttiğiniz gibi bir yandan da bahar alerjisi diye bir gerçek var. Peki nasıl korunacağız, nelerden kaynaklanıyor bahar alerjisi? İşte bu sorunun cevabını Uzman Doktor Anıl Yeşildal’dan alacağız.
Alerjik riniti en çok bahar aylarında görürüz
Genellikle Mart ve Nisan aylarında daha çok, ağaç polenleri ile ilgili. Bazı türleri Haziran ayına kadar sürüyor. Bitkiler polenlerini yayıyorlar, çoğalabilmek için, bunlar da rüzgarla bütün havaya yayılıyor. Ve buna alerjisi olan insanlarda bu mevsimde ne yazık ki işte göz kızarıklığı kaşıntısı, gözde sulanma akma, hapşırık krizleri oluyor. Ya da burunda şu tarz hareketler ki buna Rinit Selam diyoruz. Alerjik Selam diyoruz, bu tarz hareketler sürekli hapşırık krizleri. Eğer daha Alerjik bünyeli ve polenlerin boyutlarına göre, eğer bunlar burunda tutulamazsa aşağı inip bu sefer de astım belirtilerine yol açıyor.
Alerjik rinit belirtilerini nasıl kontrol altına alırız?
Korunmak için sabah saatleri özellikle polenlerin en yoğun bulunduğu saatlere dikkat. Hani bir alışkanlığımız var camları açıyoruz, oh ne güzel hava… İşte bu, alerjik hastalar için ne yazık ki bir kabusa dönüşüyor. Havalandırmayı genellikle güneşin daha aktif olduğu öğlen saatlerine bırakmak gerekiyor. Dışarı çıkarken güneş gözlüğü veya normal gözlük takmak gözleri kısmen de olsa koruyor, şapka, yine siperli bir şapka kısmen gözleri, yine burnu koruyor.
Polenler üstümüze de yapışabiliyor, o yüzden eve gelince genellikle yıkanmak, kıyafetlerimizi değiştirmek yine bizi kısmen koruyacak önlemlerden bir tanesi.
Alerjik rinit tedavisini nasıl yapıyoruz?
Bu tür hastaların bu mevsimlerde kullanması gereken ilaçlar var. Özellikle mevsim gelmeden önce bu ilaçlara başlayıp, bahar mevsim bitene kadar bu ilaçları kullanan hastalar var. Burundan kullandığımız bazı kortizonlu spreyler var, tabii ki dikkatli kullanılması gerekiyor, doktor kontrolünde kullanılması gerekiyor. Yine bu amaçla kullandığımız yaşına göre şuruplar tabletler var. Bunlar genelde kortizon içermeyen ilaçlar.
Alerjik rinit için aşı tedavisini ne zaman düşünüyoruz?
Eğer korunma önlemleri ile belirtiler yeterince ortadan kalkmıyorsa ya da ilaçlara bağımlı oluyorsak, alerji aşı tedavileri gündeme geliyor. Tabii bu aşı tedavisinde hangi alerjen ile yapılacak, ne dozda yapılacak, ağızdan mı olacak, yoksa iğne şeklinde mi olacak? Tüm bu kararları alerji uzmanının vermesi ve tedaviyi planlaması gerekiyor.
Uzm. Dr. Anıl Yeşildal
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
#beylikdüzüçocukdoktoru
#avcılarçocukdoktoru
#bahçeşehirçocukdoktoru
#büyükçekmeceçocukdoktoru