Geçen hafta sizlerle ek gıdaya geçiş konuşmuştuk, 6 ayda neler başlayacağımızı konuştuk, aşağı yukarı ayın sonuna doğru yumurta sarısını ekledik, birçok sebze meyveyi denedik ve geldik 7 aylık bebek beslenmesi için önerilere.
Not: Buradaki içerik izlediğiniz videoya ait metindir.
7 aylık bebek beslenmesi : Tahılların yeri
Hatırlarsanız 6 aylık sebzelerin üstüne biraz pirinç katabiliyorduk veya pirinçli muhallebi verebiliyorduk. 7 aydan sonra artık farklı tahıllarla bebeği tanıştırma zamanı. Çünkü Çölyak hastalığı açısından glutenle çok erken tanışmak doğru olmadığı gibi, çok geç kalmak da doğru değil. Dolayısıyla 7 ay civarında diğer tahıllarla tanışmak gerekiyor, artık sebze pürelerine bulgur, irmik katabiliriz, tam buğday, buğday ruşeymi, yulaf gibi diğer tahıllardan ezme lapa yaparak, meyvelerle, sebzelerle karıştırabiliriz. Yine hazır muhallebi tercih edeceksek 5 tahıllı veya 7 tahıllı 8 tahıllı diye tabir edilen, suyla karıştırarak yapabildiğimiz muhallebiler var. Bunları tercih edebiliriz, tabii ki bebeğimiz eğer kiloluysa, muhallebi vermek zorunda değiliz. Çok fazla karbonhidrat vermiyoruz.
7 ay bebek beslenmesi için et vermek uygun mudur?
7 aydaki en önemli değişiklik, artık kırmızı ete başlıyoruz. Eğer bebek alerjik değilse dana kıyma da olabilir, alerjikse kuzu tercih ediyoruz. Mutlaka en az haftada 3-4 gün sebze pürelerine bir yemek kaşığı kıyma katıyoruz.
7 aylık bebek beslenmesi için kuru baklagillerle tanıştırmak uygun mudur?
3. önemli değişiklik kuru baklagiller, 7 aydan itibaren mercimek, nohut, kuru fasulye ve barbunya gibi kuru baklagillerle tanıştırıyoruz. Bunlar özellikle kalsiyum, demir açısından oldukça zengin ve proteinden çok zengin gıdalar, çok değerli. Mercimek sarı olabilir zarsız veya kırmızı mercimek tercih ediyoruz. Yeşil mercimeğin zarları çok kalın, dolayısıyla sindirimde sıkıntı yaratabildiği için yeşil mercimek tercih etmiyoruz. Nohut, kuru fasulye, barbunya da çok iyi haşlanarak zararlarını ayıklayarak yine gazı azaltılabilir.
7 aylık bebek beslenmesi : Soğan ve sarımsağın yeri nedir?
Artık biraz, yemekleri yaparken soğan, sarımsak gibi rayihalı sebzelerden faydalanabiliyoruz, bunları pişirirken yağda kavurarak bu sebzelere katabiliyoruz. Bu da yine bebeğin biraz daha keyifli olarak bu yemeklerini yemesini sağlıyor. Domates için acele etmeyelim, onun için daha sonra konuşacağız. Bugün sözlerime burada ara veriyorum, kendinize çok iyi bakın.
Uzm. Dr. Anıl Yeşildal
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
#beylikdüzüçocukdoktoru
#avcılarçocukdoktoru
#bahçeşehirçocukdoktoru
#büyükçekmeceçocukdoktoru