Cem TV’de yayınlanan ” Bahar’la Güzel Şeyler ” programında Sigarayı Bırakma Yolları ve Sigarasız Yaşam hakkında konuştuk. Sigarayı bırakırken yapılan yanlışlar, insanların neden sigara bırakmakta zorlandığı konusunu masaya yatırdık. Allen Carr Türkiye Sigara Bırakma Merkezinde çalışırken edindiğim tecrübelerimi, bir çocuk doktoru olarak Cem TV izleyicisi anne babalarla da paylaşmaktan çok mutlu oldum. Burada çalıştığım dönemde bana kattığı her şey için Allen Carr Türkiye kurucusu sevgili Emre Üstünuçar’a da teşekkür ederim.
Programdan bazı kesitler
Şu an stüdyomuzda aynı zamanda Anıl Yeşildal bizimle birlikte, kendisi hem çocuk sağlığı ve hastalıkları hem de sigarasız yaşam uzmanı (Allen Carr terapisti) Hani bugün pazar, Pazartesiden itibaren diye başlarız ya doğru olup olmadığını da konuşacağız ve dediğim gibi sigarasız yaşamayı öğreneceğiz. Ama bakalım biz bu sigarayı neden bırakamıyoruz? Çünkü bir çok insan istiyor, ben çok fazla duyuyorum sigarayı bırakamadım bir sürü yöntem denedim….
Sigarayı Bırakma Yolları
Hepimizin sigarayı bırakmak için çok sebebi var, bir de bırakırken hiç önemsemediğimiz içme sebeplerimiz var. Bunlar aslında sahte sebepler, gerçek değil yalanlar, inandırıldığımız masallar, ama biz bu yüzden içiyoruz. Hep sigarayı bırakmam lazım, çünkü kötü kokuyor, bırakmam lazım boşa para harcıyorum, bırakmam lazım. Bırakmam lazım bize şunu hissettiriyor. Bırakmam lazım ama çok seviyorum, özledim v.s İşte bu baskıdan dolayı aslında bırakamıyoruz, yani irademizle direndiğimiz için bırakamıyoruz en büyük sebeplerden biri bu. Yani biz bırakma sebeplerimiz üzerine yoğunlaştığımız için bırakamıyoruz. Yani denediğimiz sigarayı bırakma yolları yanlış.
Neden Sigara İçiyoruz?
Neden içiyoruz peki? Bize keyif veriyor diye düşünüyoruz. Sigara beni rahatlatıyor diye düşünüyoruz. Konsantrasyonumu arttırıyor diye düşünüyoruz. Üstüne üstlük sıkıntımı azaltıyor diye düşünüyoruz. Yanımızda bir arkadaşımız yoksa, trafikte sıkışıp kaldıysam, kuyrukta bekliyorsam sigara bana yardımcı oluyor destek oluyor diye düşünüyoruz. Bu yanlış düşünceler değişmediği sürece, denediğimiz sigarayı bırakma yolları hep yanlış yöne gidiyor
Sigaranın psikolojik bağımlılığı nasıl oluşuyor?
Bunlar bize bebekliğimizden itibaren çevremizdekilerin bize dayattığı yanlış inançlar aslında. Sürekli bunları görerek duyarak büyüyoruz. Anne babamızı görüyoruz, bir şeye sinirlenince eli ayağı titreyerek bir sigara yaktığını görüyoruz. Ya da bir şeye seviniyor sigara yakıyor. Eğlenceli ortamlarda sürekli, herkesin elinde bir sigara, bir fincan ya da kadeh, herkes kahkaha atarak sigara içiyor. Sigaranın eğlenceli bir şey olduğunu zannederek büyüyoruz.
Sigaranın fiziksel bağımlılığı nasıl oluşuyor?
Sonra çok merak ediyoruz, bir gün deniyoruz. İçinde çok güçlü bir uyuşturucu var, hepimizin bildiği, Nikotin dediğimiz bir madde var. Buna bağımlı oluyoruz. İlk denediğimiz sigara aslında çok iğrenç, tadı acı, öksürük yapıyor, başımızı döndürüyor, midemizi bulandırıyor. Bir yandan aman Allah’ım insanlar nasıl bunu içiyor derken, diğer yandan merak etmeye devam ediyoruz. Denedikçe bağımlı oluyor, sonra da bağımlılığın yarattığı sıkıntıları hafifletmek için, sigaranın kötü tadıyla boğulma hissiyle yaşamayı vücudumuza öğretiyoruz. Ondan sonra da bir ilüzyon yaşamaya başlıyoruz. Her yaktığınız sigara bir önceki sigaranın yarattığı sıkıntıyı hafifletiyor. Kendinizi kötü hissediyorsunuz, yakıyorsunuz 20 saniye sonra kendinizi az kötü hissediyorsunuz. Bu göreceli çıkış farkı da, bize sanki, gerçek bir keyifmiş gibi gelmeye başlıyor.
… Programın tamamını izleyin lütfen pişman olmayacaksınız. Sigarayı bırakma yolları hakkında bilgi sahibi olmak için, lütfen izlemeye devam edin.
Söz, sigaranın zararlarını anlatmıyorum, onları zaten biliyorsunuz 🙂
Uzm. Dr. Anıl Yeşildal
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
#beylikdüzüçocukdoktoru
#avcılarçocukdoktoru
#bahçeşehirçocukdoktoru
#büyükçekmeceçocukdoktoru