2000 yılından beri uzman çocuk hekimiyim. 7 yıldır İstanbul Beylikdüzü bölgesinde çocuk doktoru olarak çalışıyorum. Anne sütünü sonuna kadar korumak, mümkün olduğunca az ilaç, özellikle de az antibiyotik kullanarak, doğal yöntemler ve doğal beslenme yoluyla çocukları sağlıklı bir şekilde büyütmek ana prensibimdir. Hastalarımın %80-90’ının ilk 2 yaşa kadar antibiyotik kullanmadıklarını büyük bir mutlulukla ifade etmek isterim.
Çocukluğumu hatırlıyorum, henüz 10-11 yaşındayken herhangi bir ortamda bir bebekle tanışsam, onu sevmeye doyamam, saatlerce o bebekle hiç sıkılmadan vakit geçirebilirdim. Yani o yıllardan ileride bir çocuk doktoru olacağımı biliyordum. Ve bir daha dünyaya gelsem yine çocuk doktoru olurdum.
Sağlıklı bir nesil ancak sağlıklı çocuklar ve sağlıklı bebeklerle mümkündür. Çocuk sağlığı daha anne karnından başlar, dolayısıyla her yeni doğan bebeğin ailesi ile bebek doğmadan önce tanışmayı tercih ederim. Çünkü anne sütü benim için korunması gereken çok değerli bir hazinedir, ilk haftalarda yapılabilecek ufak yanlışlar, bebeğin ne yazık ki bu hazineden mahrum kalmasına sebep olur. Bu da o bebeğin ileride erişkin yaşındaki sağlığını bile olumsuz yönde etkiler. Bu nedenle çocuk sağlığının gebelikten itibaren takip edilmesi gerektiğini savunuyorum.
Aşılar çocuk sağlığı için hayati öneme sahiptir. Türkiye’de 1960’ların başından itibaren uygulanan ve giderek genişleyen aşı takvimi, sakatlık çocuk ve anne ölüm oranlarını dramatik şekilde azaltarak, gelişmiş ülkeler seviyesine getirdi. 2007-2008 yıllarında Devlet Aşılarına Hib ve Pnömokok menenjit aşıları da eklenmesiyle menenjit oldukça azaldı. Menenjit aşılarıyla %50’lik koruma oranını, %90-95’e yükseltmek için özel meningokok aşılarını mutlaka öneriyorum.
Çocuk gelişiminde fiziksel ve motor becerileri kadar iletişim becerilerinin ölçümü de önemlidir. Özellikle dil gelişiminin olmadığı ilk 18 ayda iletişim becerilerini ölçmek için standardize testler önerilir. Sosyal İletişim Alan Tarama Testi (SİATT) ile bebeklerin iletişim becerileri takip edilebilir ve erken dönemde otizm ve diğer gelişim gerilikleri teşhis edilebilir. 2018’den beri SİATT sertifikam var. SİATT uzaktan da yapılabilen bir testtir.